Ostatnio za mały słoiczek pysznych cytrynek w rumie do herbatki zapłaciłam 22 zł.. Postanowiłam więc kolejnym razem kupić tylko składniki i sama je przyrządzić - znalazłam 3 świetne na nie przepisy :)
Cytrynki w rumie z miodem
Składniki:
-1 kg cytryn
-200 g miodu
-70 ml rumu
Cytryny trzeba dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Następnie pokroić w cienkie plasterki, a następnie ułożyć w wyparzonym słoiczku. Rum mieszamy z miodem i zalewamy nim cytrynki. Słoiczek zakręcamy i czekamy 2-3 dni, aż się całość "przegryzie".
Cytrynki w rumie z cynamonem
Składniki:
-1 cytryna
-3/4 szklanki cukru
-1/3 filiżanki rumu
-laska cynamonu
Cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy wrzątkiem, kroimy w cienkie plasterki i układamy je w wyparzonym słoiczku. Posypujemy cukrem, następnie wstrząsamy lekko słoiczkiem, żeby cukier opadł. Wszystko zalewamy rumem. Następnie wkładamy laskę cynamonu, wieczko zamykamy i mocno wstrząsamy. Czynność tę powtarzamy aż do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Czekamy 2-3 dni, aż całość się "przegryzie".
Cytrynki w rumie z goździkami
Składniki:
-2 cytryny
-miód
-rum
-kilka goździków
Cytryny dokładnie szorujemy, sparzamy wrzątkiem, kroimy w cienkie plasterki i układamy je w wyparzonym słoiczku. Na każdy plaster cytryny nakładamy łyżeczkę miodu. Lekko dociskamy, żeby puściły sok, a w ostatni plaster wbijamy kilka goździków. Całość zalewamy rumem. Słoik zakręcamy. Czekamy 2-3 dni, aż całość się "przegryzie".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz