sobota, 21 września 2013

Szczypta eko

Szczypta, bo nie jesteśmy ekomaniakami :) Lubimy tylko dobrze i smacznie zjeść, a że w sklepach żywność ma inny zapach i smak zaczęliśmy szukać eko jajek i eko warzyw. Jaja kupujemy od szefa ochrony (ma młode, zdrowe kurki), a warzywa z gospodarstwa na Białołęce:
 

Ile radości dała nam dziś wyprawa do tego gospodarstwa rolnego! Kupiliśmy oprócz zwykłych warzyw, jeszcze takie, których nie próbowaliśmy, a więc: 

kwiaty czosnku
(pyszny wychodzi z nich sos czosnkowy :) taki delikatny... mniam) 


kwiaty cukinii i okrągłe cukinie


endywię


Zrobiliśmy więc na obiad pyszną sałatkę z warzyw i krewetek, polaną sosem czosnkowym :))) Pyszności :))))

tutaj wersja bez krewetek


a tu z krewetkami koktajlowymi


Gdyby ktoś miał ochotę podzielę się przepisem :)

Składniki:

-sałata rzymska
-endywia
-ser feta
-przysmażone pestki dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego
-kwiaty cukinii
-krewetki bez ogonków (najpierw gotuję wodę z kostką rosołową, następnie wrzucam na 2-3 minuty krewetki, odsączam i smażę na maśle na patelni aż się zarumienią)
-pomidory
-czerwona papryka
-parę listków świeżej mięty

Do tej sałatki wyśmienity jest sos czosnkowy:

-kwiaty czosnku (spora garść drobno pokrojonych kwiatów)
-3 łyżki śmietany 18%
-1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
(zamiast śmietany i jogurtu naturalnego można dać jogurt grecki)
-oregano
-bazylia
-pieprz

I oto cała filozofia tej sałatki :)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz