niedziela, 9 listopada 2014

Przepis na pyszne muffinki z cukinią i tuńczykiem

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 4 jaja, umyte
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukinia, starta na tarce
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 1 łyżka świeżego koperku, umytego, posiekanego
  • niewielka ilość masła
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku, umytego, posiekanego
  • 75 ml mleka
  • niewielka ilość soli
  • niewielka ilość świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g twardego sera dojrzewającego startego na tarce o drobnych oczkach - np. złocisty lazur
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
Co przygotować:
  • papilotki do muffinek
  • tarkę
  • mikser
  • rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C (termoobieg).
Przygotowanie:

Mąkę i jaja wraz z proszkiem do pieczenia przekładamy do misy miksera. Wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Mieszamy za pomoca miksera.Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i pokrojoną cebulkę. Dodajemy posiekany szczypiorek i posiekany koper.

Do papilotek wlewamy niewielką ilość powstałej masy (wcześniej możemy je posmarować od środka niewielką ilością masła), dodajemy tuńczyka, następnie papilotki z masą i tuńczykiem ponownie zalewamy masą.

Na koniec muffinki posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C z termoobiegiem na 20 minut. Muffinki możemy serwować na ciepło lub na zimno.

Muffinki szybko zostały u nas zjedzone. Są świetne jako danie na kolację. U nas wyszło ich 16 sztuk. A przepis zaczerpnęłam z przepisów Lidla - coraz częściej korzystam z dań Okrasy czy Pascala. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz