Składniki:
- 150 g mąki
- 4 jaja, umyte
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukinia, starta na tarce
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 1 łyżka świeżego koperku, umytego, posiekanego
- niewielka ilość masła
- 1 łyżka świeżego szczypiorku, umytego, posiekanego
- 75 ml mleka
- niewielka ilość soli
- niewielka ilość świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g twardego sera dojrzewającego startego na tarce o drobnych oczkach - np. złocisty lazur
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- papilotki do muffinek
- tarkę
- mikser
- rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C (termoobieg).
Przygotowanie:
Mąkę i jaja wraz z proszkiem do
pieczenia przekładamy do misy miksera. Wlewamy mleko,
doprawiamy solą i pieprzem oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Mieszamy za pomoca miksera.Następnie dodajemy pokrojoną
cukinię i pokrojoną cebulkę. Dodajemy posiekany szczypiorek i posiekany
koper.
Do papilotek wlewamy niewielką ilość
powstałej masy (wcześniej możemy je posmarować od środka niewielką
ilością masła), dodajemy tuńczyka, następnie papilotki z masą i
tuńczykiem ponownie zalewamy masą.
Na koniec muffinki posypujemy serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C z termoobiegiem
na 20 minut. Muffinki możemy serwować na ciepło lub na zimno.
Muffinki szybko zostały u nas zjedzone. Są świetne jako danie na kolację. U nas wyszło ich 16 sztuk. A przepis zaczerpnęłam z przepisów Lidla - coraz częściej korzystam z dań Okrasy czy Pascala. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz