- pół paczki soi (ok. 150 g)
- dwie małe bułeczki razowe
- 2 jajka
- pieprz, sól, papryka słodka
- cebula
- bułka tarta
Soję
(ziarna) moczę przez minimum 12 h w letniej, przegotowanej wodzie.
Później ją odsączam, wrzucam do wrzątku i gotuję godzinę na małym gazie.
Po ugotowaniu i ostudzeniu mielę w młynku do mielenia mięsa razem z lekko poszatkowaną cebulą i wcześniej namoczonymi bułeczkami. Do masy dodaję przyprawy i jajka. Jak masa jest zbyt rzadka dodaję łyżkę lub dwie bułki tartej. Do smaku dodaję też świeżą miętę - wychodzi doskonały smak! :) Formuję kulki, obtaczam w bułce tartej i smażę na patelni z tłuszczem do uzyskania złotego koloru.
:-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz